Érdekesség Kultúra

Régi filmek – újra?

Szüleid, és talán te is nosztalgikusan gondolsz vissza rájuk, el-el dúdolgatod főcímdalukat, de végig nézni már nem olyan izgalmas őket. A hang recseg, a kép akadozik, talán a VHS kazettát se tudja már lejátszani az új TV-tek, a filmtrükkök a mai szét CGI-ozott (ejtsd: szidzsiáj – Computer Generated Imagery, számitógépen szerkesztett kép) akciófilmekhez képest amatőrök, zöld hátteret se használnak egyikbe sem, ellentétben a GyVTV híradóival…

Az idén 60 éves Magyar Nemzeti Filmalap (ők támogatják a legtöbb magyar film elkészülését, úgy mint a Testről és lélekrőlt), nagy kőbe vágta a fejszéjét: felújít (restaurál) és digitalizál egy csomó régi magyar filmet, hogy 21. századi minőségben nézhessük őket. Ehhez először is be kell szkennelni a filmtekercs képkockáit – ez egy másfél-két órás filmnél közel 200 000 képet jelent! És ezek a képek nagyon sokszor megrongálódtak, volt olyan közülük, ami gyúlékony szalagra készült, és sokkal sérülékenyebb, mint ma egy pendrive-on tárolt felvétel.  Itt, már számitógépes technika segítségével képkockánkként ki kell javítani a karcokat, elszíneződéseket. Ebben a munkában nem csak filmrestaurátorok (colorist – „színező”) vesznek részt, hanem a film eredeti alkotói (akik adott esetben már 80-90 évesek is lehetnek), rendezők, operatőrök, akik nagyon jól ismerik a film eredeti világát. Ezután jön a hang javítgatása, itt is nagyon aprólékosnak kell lenni, hogy minden zajtól megtisztuljon a felvétel. Ez akár egy másodperc ezredrészényi pontosságot is igényel!

Az eredmény viszont magáért beszél, színes, recsegés- és szakadásmentes minőségben láthatjuk újra a kedvelt klasszikusokat! Megéri tehát a filmesek, 30-40 ember hónapokig tartó munkája!

Forrás: www.macskafogo.hu/rajzfilm/felujitas/

Talán már láthattad a mozikban megjelenni a Jókai regényből készült (ugye, ezt nem tudtad?) Szaffi felújított változatát, a múlt héttől pedig az újjászületet Macskafogó is elérhető. Külön érdekesség, hogy a film készítői egy Grabowski-nak és társainak emléket  állító  kiállításra gyűjtenek pénzt, ami állítólag hamarosan a Pannónia Filmstúdióban megtekinthető lesz.

Ha kedved támadt most retro filmeket nézni, irány a mozi!

 

 

Hraskó Anna

Pajtás: XV.
Tanfolyam: 58-59.
II. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .