Cikkek Érdekesség Hírek Klub Programok

Na végre, itt a… csillamos?!

Fény - fényfestés- fényvillamos

Bizonyára ti is láttatok már fényfüzérekkel és karácsonyi díszekkel felaggatott villamost, ha nem is élőben, de képeken tuti! De még is mi ez és mióta? 

debreceni „adventi fényvillamos” – ahogy ők hívják 😀

A fényvillamosok Magyarországon 2009-ben indultak útjukra először Budapesten, de a későbbiekben minden villamosvonallal rendelkező várost meghódítottak, tehát Szegedet, Miskolcot és Debrecent is. Nem alaptalan a többi nagyváros becsatlakozása ebbe a kezdeményezésbe, ugyanis ezek a járatok évről-évre osztatlan sikert aratnak.

bal: Combino ; jobb: UV (ez amúgy a régi „Moszkva tér”, ma Széll Kálmán tér 😀 )

A villamosok december elejétől január elejéig közlekednek karácsonyi öltözetben, innen is kapta a nevét. A jármű Budapesten két UV motorkocsiból áll, amik 2007 augusztusában lettek kivonva a forgalomból az újonnan érkező combino villamosok miatt. Ezeknek a járműveknek a sorsa nagyrészt a leselejtezés lett, de láthatunk még néhányat nosztalgiajáratként, a Vasúttörténeti parkban, a szentendrei közlekedési múzeumban és fényvillamosként is. A járatok menetrendjét az adott városok közlekedés üzemeltetője minden évben nyilvánosságra hozza. Budapesten a „csillamosokat” különdíj nélkül, az alapszabályzatnak megfelelően lehet igénybe venni.

December 15-én a villamos vonalvezetése is tartogat magában izgalmakat azok számára, akik jártasak a témában, ugyanis két járatból egy viszonylatot csinálva (42-50) közlekedik aznap a csillamos. Itt a villamos a két járatot összekötő Hofherr Albert utcán keresztül fog átmenni a 42-s villamos pályájáról az 50-re, ahol nincsen menetrend szerinti közlekedés.

Kíváncsi vagy mi lesz még Action klubon?

Ha szeretnél utazni ezen a különleges járművön, december 15-én az Action klub keretein belül megteheted!
{az alkalomról bővebben itt}

Antal Végh

Pajtás: 48. tanfolyam, VII. csoport
iFi: 58-59. tanfolyam, IX. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .