Cikkek Egyéb Kultúra

Kis karácsony, nagy segítség

Christmas gift

Ahogy jön a tél és a hideg, egyre nehezebb azoknak a dolga, akinek nincs fedél a fejük felett, vagy nem tudják fizetni a fűtést, nincs rendes meleg ruhájuk. Ők nem igazán gondolhatnak arra, hogy az ünnepek alatt bejgliből lakmározzanak, a karácsonyfa körül boldog dalokat énekelhessenek vagy a plázai tömegben méregdrága ajándékok után rohangálhassanak. De talán van módja, hogy szebbé tegyük nekik is a karácsonyt...

A hétvégén a II. csoportnak egy kicsit rendhagyó csoportprograma volt. Az Örs vezér terén találkoztunk, ugyanott, mint a Horizonton. A Sugárban közösen bevásároltunk: mandarint, szaloncukrot, süteményt, celofánt és aranyszalagot: mindent, ami egy igazi Mikulás-csomaghoz kell. Kis manufaktúránkat a mozi melletti étteremnél rendeztük be, az áruházban járkáló Télapó nagy ámulatára. A csomagba került a bevásárolt dolgok mellett házi bejgli, mézeskalács is, külön szatyrokban pedig már nem kellő kabátok, pulóverek.

Ezekkel felrakodva indultunk el a Baptista Szeretetszolgálat éjszakai melegedőjébe. Itt teljesen ingyen laknak azok, akiknek sajnos nincs elég pénze saját lakásra, de a többségük dolgozik, próbálja megkeresni a kenyérre valót. A szobák olyanok voltak, mint egy túrán: emeletes ágyak, egy-egy szerkény mindenkinek. A gondnok elmesélte, hogy karácsonykor tartanak egy közös bográcsozást, hogy ünnepeljenek, de máskülönben magukra főznek és mosnak a lakók. A mi csomagjainkak persze nagyon örültek. Mindenképpen tanulságos élmény volt látni milyen is itt az élet, és egy kicsit szebbé tenni ezeket a hideg, sötét napokat. 

 Forrás

Hogyan tudtok ti is segíteni?

Talán az egyik legegyszerűbb, a Mikulásgyáron keresztül. Idén a Milenárison (és postákon, valamint a József Attila Színházban) gyűjtik a száraz élelmiszerből (rizs, konzervek – minden, ami nem romlik meg), régi játékból, ruhákból álló csomagokat. Innen a rászoruló gyerekekhez juttatják el a karácsonyi ajándékokat. Nem kell mást tenned, mint kicsit átnézni a szobádat, olyan dolgok után kutatva, amik neked már nem kellenek, de más gyerek még használhatja őket. 

Cipősdoboz akcióban ugyanígy nem kellő játékokat, ruhákat, könyveket kell összegyűjtened, berakni egy becsomagolt cipősdobozba. A dobozra ne felejtsd el ráírni, milyen korú és nemű gyereknek szánod az ajándékot. Budapesten rengeteg helyen leadhatod ezeket az ajándékokat: művelődési házakban, a Soroksári IKEA-ban vagy akár az Elevenparkban!

Érdemes figyelni az eseményeket, mert néha ingyen kávét vagy más „jutalmat” is kaphattok jószándékotokért! 

UPDATE

De persze, ha komolyabb ajándékozásra nincs lehetőséged, már egy mosollyal is szebbé teheted az emberek napját! 

Hraskó Anna

Pajtás: XV.
Tanfolyam: 58-59.
II. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .