Egyéb

Anglia, a különleges sportok hazája

Ebben a cikkben a világ egyik legkülönlegesebb sportjáról fogok írni. Anglia ilyen szempontból egyértelműen vezető nemzet, hiszen a legtöbb ilyen sportot itt „találták fel”, és itt is rendezik meg versenyeiket. (De azért ne feledjük el, hogy vannak az angoloknak népszerűvé vált ötleteik is, mint például a foci.)

Ez a sport, amelyet bemutatnék nektek a Borsó-célbaköpés.

Ezt a sportrendezvényt már 47 éve minden évben megrendezik és egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A feladat egyszerű, egy köpőcsővel kell célba lőni egy adott céltáblára, de mégis igen komoly szabályok vannak.

A köpőcső nem lehet hosszabb 30 centiméternél, de bármiből készülhet és bármilyen segédeszközt felszerelhetnek rá a versenyzők, azzal a feltétellel, hogy a csövet mindenképp a kezükben kell tartaniuk (tehát nem állhat lábakon). Ennek következtében egyes versenyzők egészen profi köpőcsövekkel indulnak, melyeken komoly célzószerkezetek, bizonyos esetekben még lézeres célzó is van.

A versenyen csakis borsók használhatók lövedéknek, de mindenki hozhatja a sajátját. Vannak olyan emberek, akik szándékosan azért nemesítenek borsókat, hogy jobb legyen az aerodinamikai tulajdonságuk (tehát kiszámíthatóbban repüljenek), így könnyeben nyerhető lesz velük a verseny.

A megmérettetés négy fordulóból áll.

Az első fordulóban egy 25,4 centiméter (10 inch) átmérőjű táblát kell eltalálniuk a versenyzőknek közel öt méter távolságból. Itt tíz lövésből legalább háromnak kell céltáblát érnie a továbbjutáshoz.

A következő fordulóban már fele akkora a céltábla, mint az elsőben tehát csak 12,7 centiméter. Ezt legalább kétszer kell eltalálnia annak a versenyzőnek, aki az elődöntőbe szeretne jutni.

Az elődöntőben a célpont mérete nem csökken, ám itt a feladat egy perc alatt minél több találatot elérni. Az itt legjobban teljesítő tíz versenyző jut a döntőbe.

A döntő játszmák sorrendjéről sorshúzással döntenek. Itt minden játékos 25 borsót kap a versenybizottságtól, így itt már nem számít a hozott borsók által szerzett előny. A nemzetközi borsócélbaköpő világbajnokság győztese az lesz, aki ebből a legtöbbször eltalálja a már csak 5 centiméter átmérőjű céltáblát. Döntetlen esetén a győztes versenyzőknek 10 borsót kell 30 másodperc alatt célba köpniük, így kerül ki a végső győztes.

Akik kedvet kapott a megmérettetéshez, az 2019. július 13-án Witcham-ben kipróbálhatja magát ?

Lugosfalvi Leó

Pajtás: 48. tanfolyam, X. csoport
iFi: 60-61. tanfolyam, I. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .