Egyéb

Egy(1) 40 éves történet [2. rész]

Ez a cikk az „Egy(1) negyven éves történet” második része, ami beszámol a budapesti 1-es villamos kiépülésének történetéről. Ha még nem láttad az előző részt ezen a linken elolvashatod.

Az 1-es villamos második és harmadik szakasza

A második szakaszt 1987 július 21-én adták át a Kacsóh Pongrác útig. A vonal immáron 1,1 km-el és két megállóval lett hosszabb. Eme hosszabbítás keretein belül kiszélesítették a Róbert Károly körutat és a váci és szolnoki vasútvonalak feletti felüljárót. A Kacsóh Pongrác úti végállomáson ideiglenes kihúzós vágánykapcsolatot hoztak létre. Nagy mérföldkő volt ez a szakasz, hiszen itt már a második metróvonalat is keresztezte a villamos, igaz csak hosszas sétával lehetet (még most is) elérni a MillFAV Mexikói úti végállomását.

A második szakasz befejeztével egy hosszabb pihenő után folytatták a munkálatokat. Cél, hogy 1 kilométeres nyomvonalon 3 megállóval bővüljön a vonal a Thököly útig, amin 1990. július 1-én utazhattak először az utasok. A Thököly útnál ideiglenes oldalperonos végállomás kapott helyet, a Kacsóh Pongrác úti üzemi vágányt elbontották és csak egy visszafogó váltót hagytak. Fontos üzemi kapcsolat létesült a Baross tér felé. Eme kapcsolattal elérték azt, hogy az óbudai és az angyalföldi kocsisín mellet a Baross kocsisín is tudja biztosítani a háromkocsis Tátrákat (kezdetben négyet). A Thököly úton közlekedő UV szerelvények maximum csak két kocsiból álltak, a be- vagy kiálló háromkocsis Tátrák nem fértek be a megállókba, így a Baross kocsiszín és a Hungária körút között ezek a villamosok nem szállítottak utasokat. Ezeknek a szerelvényeknek kicsit nehezebb volt átjutni a Keleti pályaudvar előtt, mert csak a külső szélesebb hurokvágányt használhatták, amin a Baross téri és a Festetics György utcai végállomás diszpécserei engedélyével közlekedhettek. (A fotón a Baross téri hurokvágányok felülnézetből)

 

Az Árpád hídi vágányok felújítása

A nagy forgalom és a rendkívüli igénybevétel miatt az Árpád hídi vágányok annyira elhasználódottak lettek, hogy a villamosak csak 10km/h-val mehettek át a hídon. A felújítást nem lehetett sokáig halogatni, a hídi villamospálya teljes átépítésére 1991. június 21. és július 29.  között került sor. Ezen a szakaszon a villamosok sebességét 40km/h-ban maximálták.

 

Az 1-es villamos negyedik szakasza

A következő 1,7km-es szakaszt 1993-ban adták át a Kerepesi útig. Így a villamos elérte az M2-es metrót is, ezzel mindhárom metróvonalat összekötve. Ezzel együtt elbontották és a kereszteződés másik oldalára helyezték a Thököly úti megállót. Itt a Thököly úti villamospálya vágánykapcsolatát nyomógombos holdfényjelzőke cserélték, ahol jelezhették, hogy a Bécsi út vagy a Kerepesi út felé szeretnének beállni. Eme szakasz átadásakor szükség volt egy tároló vágányra is a Kerepesi úti végállomásnál, így a megálló elött kialakítottak egy három vágányos visszafogási lehetőséget, a villamosok az Egressy út felől egyenes irányú váltón át haladtak be a végállomása. Ezek a vágányoknak az infrastruktúrája máig nem változott.

 

Az 1-es villamos ötödik szakasza

1995. július 17-ére a villamosvágányok már a Salgótarjáni utcáig értek, Ezzel új és rövidebb kapcsolatot létesítve a Baross kocsiszínnel a 37-es villamos vonalán. Ettől a naptól fogva a villamosok a Fiumei út, Festetics György utca, Baross tér, Thököly út útirány helyett egyszerűbben, a Salgótarjáni utcán át álltak forgalomba. A Salgótarjáni úti ideiglenes végállomást kettős vágánykapcsolattal látták el, a Kerepesi úti ideiglenes végállomást változatlanul hagyták, annyi módosítással, hogy a Egressy út felől érkező villamosok már kitérő irányban érkeznek meg a megállóba, így két váltóval kevesebbet kell érinteni. érdekesség, hogy a 2-es metró első szakaszának 1970-es átadása elött már járt villamos ezen a szakaszon 38-as jelzéssel a Blaha Lujza tér és a Kerepesi út között, de ezeket az út oldalán fekvő vágányokat 1974-ig elbontották egy szakasz kivételével. Ezek a vágányokat ma is használják a villamosok a Hungária kocsiszínbe való beálláskor.

Ennyi fért bele a mostani részbe, de ne csüggedjetek, mert a következő rész talán hamarabb fog jönni, mint ez. Ha kíváncsi vagy videókra az átadások utáni helyzetekről akkor lessétek meg a következő linkeket. (Becsky András felvételei)

Képek és ábra a www.fentrol.hu alapján készültek.

Címkék

Pintér Mátyás

Pajtás: 55. tanfolyam, IX. csoport,
Ifi: 64-65. tanfolyam, IV. csoport