Cikkek Egyéb Érdekesség Gasztro

Ferenc József kedvenc desszertje: a smarni

A császármorzsa az egyik legismertebb desszertje mind a magyar, mind az osztrák konyhának, viszont valószínű, hogy ennek csak a magyar verzióját ismered és nyugati szomszédunk receptjéről még nem igazán hallhattál. Most viszont megismerheted ennek az ételnek az eredetét, mindkét receptjét, végül pedig egy helyet, ahol mindezt meg is kóstolhatjátok.

A császármorzsa eredete:

A császármorzsa létrejöttével kapcsolatban két történet létezik. Az egyik elmélet szerint Erzsébet magyar királyné, ismertebb nevén Sisi egyik szakácsa készítette el először, a másik variáció szerint pedig  Ferenc József király maga találta ki ezt a desszertet. Valószínűleg erre már soha nem fogunk választ kapni, viszont az egészen biztos, hogy a nevét a császárról kapta.

A morzsa elkészítése:

Mielőtt nekiállnál sütni, el kell döntened az egyik legnehezebb kérdést, mégpedig azt, hogy melyik ország variációját készíted el. Amennyiben a magyarok verzióját választod akkor búzadarát, ha az osztrákokét, akkor pedig lisztet kell használnod hozzá. Az utóbbi egy palacsintatészta szerű étel lesz, míg az előbbi kinézetét valószínűleg jól ismered. A császármorzsa elkészítéséhez az alábbi összetevőket kell beszerezned:

  • 20 dkg búzadara/liszt,
  • 6  evőkanál cukor,
  • 250 ml tej,
  • 2 evőkanál vaj,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 4 db tojás,
  • 1 citrom héja,
  • 1 csipet só.

Első lépésként a lisztet/darát összekeverjük a tejjel, a cukorral, a sóval, a tojássárgákkal, valamint a citrom héjával. Ezután a tojásfehérjét jó alaposan felverjük, majd ezt is hozzáadjuk a keverékünkhöz. Ha ezzel megvagyunk, akkor egy nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd beleöntjük a masszát. Addig várunk, míg az alja meg nem pirul, majd megfordítjuk és ismét kivárjuk ugyanezt. Utolsó lépésként darabokra szabdaljuk, és már tálalhatjuk is a kedvenc lekvárunkkal és egy kis porcukorral meghintve.

Egy étterem, melynek fő terméke a császármorzsa:

A Szent Gellért tértől mindössze 10 perc sétára a Bercsényi utca 8. alatt található egy kis étterem, melynek neve nemes egyszerűséggel Császármorzsa. Itt megkóstolhatjátok mindkét nemzet ételét sárgabarack, birsalma, illetve szilvalekvárral. Ezen felül minden nap 2 féle leves közül lehet választani, amik naponta változnak, illetve kapható a quiche nevű sós pite, és lepény, mely hetente cserélődik. Amennyiben felkeltette az érdeklődéseteket, akkor minden hétköznap 11-től 18-ig tudjátok megkóstolni ezeket a finom fogásokat. Azt, hogy éppen milyen ételek vannak aznap, azt ezen a linken keresztül tudjátok megnézni.

Pék-Molnár Ármin

Pajtás: 61. Tanfolyam, IV. Csoport
Ifivezető: 70., 71. Tanfolyam IX., VIII. Csoport