Egyéb Érdekesség Rejtvények

„Kinek a képét nézed?”

Vannak rejtvények, amelyek csak keringenek és keringenek… Most két nagyon hasonló kérdést teszünk közzé, amelyeknek a megválaszolása nem kicsit tudja megosztani az embereket!

Ez a rejtvény rendkívül népszerű volt egykoron, de azt hiszem, manapság kevésbé ismert. Érdekessége, hogy a legtöbb ember rossz választ ad rá, és (minden érvvel dacolva) kitart amellett, hogy igaza van. Emlékszem egy esetre úgy ötven évvel ezelőtt, amikor egy társaságban hosszú órákon keresztül vitatkoztunk erről a rejtvényről, és azok, akik jól válaszoltak, egyszerűen nem tudták meggyőzni a többieket az igazukról. A kérdés a következő: Egy ember néz egy arcképet. Valaki megkérdezi tőle: „Kinek a képét nézed?” „Testvérem nincs” – válaszolja az ember -, „de ennek az embernek az apja az apám fia”. („Ennek az embernek az apja” természetesen a képen levő ember apját jelenti.)
Kinek a képét nézi?

Érdemes gondolkodni, mielőtt a megoldást megnézed!

Első változat megoldása
Meglepően sok ember jut arra a helytelen következtetésre, hogy az illető a saját képét nézi. A képet néző ember helyébe képzelik magukat, és a következőképpen okoskodnak: „Mivel testvérem nincs, az apám fia csak én lehetek. Tehát a saját képemet nézem”.
Az okoskodás első része teljesen kifogástalan, ha testvérem nincs, akkor az apám fia valóban csak én lehetek. De ebből nem következik, hogy a „saját képem” a jó válasz. Ha a feladat második állítása „ez az ember az apám fia” lett volna, akkor a „saját képem” lett volna a válasz. De a feladat nem így szólt hanem: „ennek az embernek az apja az apám fia”, amiből az következik, hogy ennek az embernek az apja én vagyok (mivel az apám fia én vagyok). Ha viszont ennek az embernek én vagyok az apja, ez az ember csak a gyerekem lehet. így a jó válasz a kérdésre az, hogy az illető a gyereke képét nézi. Ha van olyan Olvasó, akit még nem sikerült meggyőznöm (és biztos vagyok benne, hogy sokukat nem), talán segít, ha ugyanezt egy kicsit áttekinthetőbb formában nézzük meg:
1. Ennek az embernek az apja az apám fia. Helyettesítsük „az apám fia” kifejezést a kevésbé körülményes „én vagyok”-kal. Ezt kapjuk:
2. Ennek az embernek az apja én vagyok. Most már meggyőztem?

Tegyük fel, hogy a fentiek helyett ezt válaszolja az illető: „Testvérem nincs, de ennek az embernek a fia az apám fia”! Most kinek a képét nézi?

Az első kérdés ismeretében már a második nem fog nagy meglepettséget okozni…

Második változat megoldása
A másik esetben, ahol „Testvérem nincs, de ennek az embernek a fia az apám fia”, az a válasz, hogy az illető az apja képét nézi.

Forrás: Raymond Smullyan: Mi a címe ennek a könyvnek? (Typotex – A logika világa, 2021): 6. és 12. oldal

Gulyás-Balla Márk

Pajtás: 55. tanfolyam, XII. csoport
iFi: 64-65. tanfolyam, IX. csoport
Ifiképzés

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .