Csereút Programok

Nyári programok összefoglalója 2024 | Szülői tájékoztató

Tisztelt Szülők!

A Gyermekvasút és a Gyermekvasutasokért Alapítvány évek óta számos szabadidős programot biztosít a gyermekvasutasok részére a nyár folyamán. Alábbi levelünkben szeretnénk ismertetni az általános tudnivalókat és a részleteket az egyes programokra való jelentkezésről.

Tizenkétnapos tábor Hűvösvölgyben

Minden évben, így idén is 12 napos, bentlakásos táborozást szervezünk a gyermekvasutasok részére a hűvösvölgyi táborban. A táborozáson egyszerre három csoport vesz részt. A csoportok három naponta állnak szolgálatba, a másik két napot pihenőprogrammal, illetve ügyelettel (táborrendezés stb.) töltik. A táborozás megkezdését, befejezését és a csoportok napi általános programját a hivatalos levél végén közöljük táblázatos formában, melyet a csoportvezetőségek küldenek ki a tábornyitás előtt 30 nappal.

Turnusbeosztás

Turnus Időpont Táborozó csoportok
I. június 27. – július 8. V. VIII. XII.
II. július 9. – július 20. I. IV. VII.
III. július 21. – augusztus 1. VI. X. XI.
IV. augusztus 2. – augusztus 13. II. XIII. XV.
V. augusztus 14. – augusztus 25. III. IX. XIV.

Jelentkezés

Jelentkezni a csoportvezetőségeknél kell a hivatalos levél kiadását követően a csoportvezetőség által előírt módon és határidőig.

Sátortábor

A gyermekvasutas csoportok az évközi téli és tavaszi túrákhoz hasonlóan háromnapos sátras táborozást szerveznek általában vízpart közelében. Részleteket a csoportvezetőségek küldik ki a várható időpont előtt 30 nappal a szülők részére.


Külföldi és belföldi csereutak

Belföldi (Nagycenk) és külföldi (német) gyermekvasutakkal állunk kapcsolatban; csereüdüléseket szervezünk, melynek keretében a gyerekek szolgálatot is elláthatnak ezeken a kisvasutakon.

Idei csereutak

Idén négy kisvasútra indítunk csereutat az alábbi időpontokban és költséggel:

Helyszín Időpont Költség
DREZDA július 20-28. 100 000 Ft
COTTBUS július 19-26. 100 000 Ft
BERLIN augusztus 2-9. 150 000 Ft
NAGYCENK július 5-8. 50 000 Ft
augusztus 16-19. 50 000 Ft

Balatonfenyvesi vendégszolgálat

Most már negyedik éve, idén is lesz lehetőség vendégszolgálat ellátására a Balatonfenyvesi kisvasúton. 2021 nyara volt az első főszezon, amikor minden hét péntekén gyermekvasutasok érkeztek a 101. számú őrházba megszállni, hogy a két hétvégi napon ők lássák el a szolgálatot a Balatonfenyvesi kisvasúton.

2024 nyarán is, júliustól kezdve minden hétvégén két csoport ötfős delegációja látogat el Balatonfenyvesre. Minden turnus péntek napközben indul el Budapestről, hogy szombaton és vasárnap már kora délelőtt be tudjanak állni szolgálni. Hétfői nap egy rövid fürdőzést követően délután érkezik vissza a csapat Budapestre.

Csoportok beosztása

Minden gyermekvasutas csak a saját csoportjának meghirdetett időpontra tud jelentkezni.
A beosztás az alábbi táblázatban található:

Csoport Időpont Turnus
I. csoport július 5-8. B
II. csoport augusztus 16-19. H
III. csoport augusztus 2-5. F
IV. csoport augusztus 2-5. F
V. csoport július 26-29. E
VI. csoport június 28. – július 1. A
VII. csoport június 28 – július 1. A
VIII. csoport július 19-22. D
IX. csoport augusztus 9-12. G
X. csoport augusztus 16-19. H
XI. csoport július 5-8. B
XII. csoport július 12-15. C
XIII. csoport július 12-15. C
XIV. csoport július 19-22. D
XV. csoport július 26-29. E

Evezőtúra

Idén is megrendezésre kerül az evezőtúra, a tavalyihoz hasonló módon lehetőségeink függvényében akár két turnusban. A két lehetséges időpont:

Időpontok Érintett kéthetes tábor
július 15-18. II. turnus
augusztus 5-8. IV. turnus

A túra költsége kb. 35 000 Ft lesz, alapítványi támogatásra nem lesz lehetőség. A túra díját két részletben szedik be, az előleg 10 000 Ft, a fennmaradó részt az indulás napján kell majd befizetni. A részletekről bővebben lejjebb olvashatnak.

Az előző évek gyakorlatával szakítva idén a Tisza-tó lesz a cél, szállás – ahol a sátrazás helyett faházakban leszünk – a tiszafüredi Horgász- és Családi kemping lesz.

Biciklitúra

Ezen a nyáron a Tisza-tó és a Balaton vidéke után a Tiszántúlra látogat el a csapat, Debrecentől Mátészalkáig június 24-26. között, három nap alatt. A sátortáborhoz hasonlóan kempingekben, sátrakban szállnak meg. Erre a kalandra minden saját kerékpárral rendelkező, jelenlegi gyermekvasutas jelentkezhet.

Tervezett útvonalak napi lebontásban

  Kiindulási állomás Végállomás Táv
06.24. hétfő Debrecen Nyírbátor 55 km
06.25. kedd Nyírbátor Vásárosnamény 40 km
06.26. szerda Vásárosnamény (Fehérgyarmat-)Mátészalka 55 km

Biciklitúra költsége

program költsége előreláthatólag 30 000 – 35 000 Ft, amelyből majd 10 000 Ft előleget kell befizetni jelentkezés után, ennek menetéről lejjebb olvashatnak bőven.

Tudnivalók az egységes jelentkezésről

A jelentkezés egy központi felületen fog lezajlani, a jelentkező felület a SiHuHu weboldalán fog megnyílni 2024. április 27-én szombaton. A jelentkezést május 9-én (csütörtökön) 20 órakor fogjuk zárni. A jelentkezőket a döntésről emailben tájékoztatjuk május 12-én.

Mivel a közel 700 gyermekvasutasból mindenkinek nem tudunk helyet biztosítani a nyári programokon – az előző évekhez hasonlóan idén is túljelentkezésre lehet számítani.

A résztvevőket a következő szempontok szerint választják ki: életkor, magatartás, szolgálatok száma, szakmai tudás, szakmai versenyen való részvétel, közösségi életben való aktivitás, korábbi években nyári programon részvétel.

Azért, hogy minden program teljes létszámmal tudjanak lebonyolítani, várólistákat hozunk létre az egyes programokhoz.

Minden programhoz előleg befizetése szükséges, melynek összege programonként különböző. Ennek befizetési határideje június 1-je, az összeget kizárólag nevelői irodában, névvel ellátott zárt borítékban lehet átadni.

Június elsejét követően csak abban az esetben van lehetőség az előleg visszafizetésére, ha a helyét feltöltik a várólistáról.

Zárógondolatok

Tisztelt Szülők!

Előfordulhat, hogy egyes időpontok ütköznek egymással. A legtöbb programon túljelentkezés várható. A szervezőségek igyekeznek minden évben a lehető legtöbb gyermekvasutasnak többlet programot biztosítani a sátortáboron és a hűvösvölgyi táborozáson felül.

Így a véges kapacitás miatt nem mindenki tud eljutni ezekre a többlet programokra; búsulni viszont nem érdemes emiatt, hiszen így is számos programon tudnak részt venni a gyermekvasutasok.

Amennyiben kérdés merül fel, forduljanak bizalommal a szervezőkhöz a kapcsolat.gyermekvasut@mav.huemail címen.

Hűvösvölgy, 2024. április 17.

a nyári programok szervezőségei

Gulyás-Balla Márk

Pajtás: 55. tanfolyam, XII. csoport
iFi: 64-65. tanfolyam, IX. csoport
Ifiképzés

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .