Cikkek Csereút Programajánló Programok

Csereutak idén is!

Kedves Olvasó!

Bizonyára sokatoknak nem kell bemutatnom, hogy miért is olyan nagyszerű dolog a gyermekvasutasok közösségéhez tartozni. Egyből megannyi emlék jön elő a fejekben a szolgálatokról, csoportprogramokról, táborokról. Mivel ennek a világon egyedülálló vasútnak lehetünk részesei, ezért sokszor természetesnek tűnnek nekünk azok a dolgok is, amelyekért évente több ezer arra érdeklődő keresi fel vasutunkat.

A sok program mellett észrevehettétek, hogy idén is számos csereút áll a pajtások rendelkezésére. Ugyan a rengeteg csalogató csereút felkeltheti sokatok érdeklődését, ekkor azonban rájöhettek, hogy nem is olyan egyszerű a választás.

De ne is vágjunk ennyire hamar a dolgok közepébe! Tulajdonképpen mi is az a csereút? Nagy szerencsénkre a világon több olyan kisvasút is létezik, ahol gyermekek bonyolítják a mindennapi forgalmat. A sokéves jó kapcsolaton alapuló csereutak a pajtások nagy örömére minden évben megrendezésre kerülnek mind hazánkban és külföldön is. Ezek a néhány napos kirándulások kiváló lehetőséget biztosítanak új barátságok kialakítására, továbbá arra, hogy Földünk egyik idegen szeletét fedezhessétek fel a Gyermekvasút segítségével.

Lángos, strand, napfény, azaz irány Balatonfenyves!

Ki ne vágyhatna egy kellemesebben eltöltött három napra a Balaton partján, ahol a szolgálaton van a hangsúly? Az elmúlt években több átfogó felújításon áteső kisvasút a nyár folyamán kínál szolgálati lehetőséget a budapesti gyermekvasutasoknak. A hely közelsége és a csereút hossza miatt a nyári programtervekbe könnyen beilleszthető, így csak bátran ajánlhatom mindenkinek ezt az utazást.

Zárjelző „tárcsa” Fenyvesen

A következő úti cél: Nagycenk!

Hazánk nagy büszkesége, hogy kettő gyermekvasúttal is jelentkezik. A budapestin túl a Sopron környékén megtalálható kisvasúton is gyermekek látják el a szolgálatot. A földrajzi elhelyezkedésnek köszönhetően egyértelmű, hogy a nálunk megszokott sárga-kék színek helyett ott a sárga-zöld a népszerű arculat. Mivel ezen a kisvasúton egy teljesen különálló csapat teljesít szolgálatot, ezért Nagycenk a legjobb hely barátságok megkötésére. Azon túl, hogy te is átélheted az Ikva folyó nyújtotta gyönyört, kipróbálhatod a sorompóállítást vagy esetleg a nyílt vonali váltó átállítását! Ugye milyen nagyszerűen hangzik? Szerencsére idén is két turnus indul útnak meghódítani a nyugati országrészt!

Ismerős arcok Nagycenken

Ha esetleg szemezgetnél külfölddel, akkor rád vár Cottbus, Drezda, vagy Berlin!

A szemfüleseknek az első pillanatban feltűnhetett a közös pont, ugyanis mindhárom város Németországban található. Idősebb pajtások terén egyértelműen ők a legkedveltebbek úticélok, hiszen amellett hogy egy másik gyermek/parkvasútat próbálhatnak ki, egy másik kultúrába is belekóstolhatnak. Sokszor szokott meghátráló erőt jelenteni a nyelvtudás, hiszen valószínűleg a helyi pajtások nem beszélik anyanyelvünket, ezért elképzelhetőek nyelvi akadályok. Szerencsére ez az az akadály, ami igazából nem jelenthet problémát! Nyilván előnyös a német vagy angol nyelvtudás, de ettől biztosan nem kell félnetek, mert minden esetben tudnak segítséget nyújtani a társaitok és kísérőitek. Az már csak hab a tortán, hogy az általatok tanult idegen nyelveket gyakorolhatjátok az ott tartózkodásotok során, amíg a helyi gyerekekkel barátkoztok. Természetesen a szolgálatokon túl nem maradnak el a kötelező városnézések sem, ahol betekintést nyerhettek a német városok rejtelmeibe. Szempont lehet akár a városok mérete is. Szerencsére ebben az esetben a városok teljesen különböző népességgel rendelkeznek, így akár ez is könnyítheti a választást.

Schrankenposten, Fahrdienstleiter und Aufsicht (balról jobbra)

Ha bármelyik úti cél is felkeltette az érdeklődésedet, akkor ne habozz és jelentkezz! Ezt ezen a linken megteheted május 9. 20:00 óráig. Ha esetleg az általad legszimpatikusabb csereútra nem tudnál elmenni akár a táborozásod miatt, akkor sem kell aggódnod, hiszen idén a széles választék lehetővé teszi, hogy ez ne akadályozhassa meg a cserutadat! Amennyiben eddig bizonytalan voltál, akkor most csak bátorítani tudlak, hogy adj egy próbát akár egy belföldi, akár egy külföldi útnak, ugyanis garantáltan egy szuper és életre meghatározó élmény lesz számodra!


Dallos Mirkó XV. csoportos ifivezető cikkét olvashattátok

Gulyás-Balla Márk

Pajtás: 55. tanfolyam, XII. csoport
iFi: 64-65. tanfolyam, IX. csoport
Ifiképzés

1 hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .