Szakmai Ti írtátok

Ti írtátok: "Interjú a nagypapámmal"

Én egy interjút készítettem a nagypapámmal, mert Ő nagyon szereti a kisvasutakat és szívesen válaszolt a kérdéseimre.

Honnan ered a vasút iránti szereteted?

Kiskoromtól fogva vasút mellet laktunk és iskola után sokat tartózkodtam a bakterházban. Mindig megengedték, hogy kezeljem a sorompót. És hát innen ered a vasút iránti szeretetem…

Hogyan ismerkedtél meg a kisvasutakkal?

Szakmunkás iskola után az első munkahelyemen szerettették meg velem a természetjárást. Túrázásunk során, sok helyen találkoztunk kisvasúttal. A legtöbbön utaztunk is.

Melyik kisvasutakon jártál?

Mk48
Királyréti kisvasút

Börzsönyben: Kismaros-Királyrét és a legtöbbet Nagybörzsöny-Nagyirtás útvonalon utaztam, mivel a cégnek volt egy kulcsosháza Kisirtáspusztán. Volt szerencsém egy-két már nem üzemelő részt is bejárni, hiszen a börzsönyi vasút igen szerteágazó pályán üzemelt régen.

Bükkben: Szilvásvárad-Fátyolvízesésnél, a szilvásváradi kisvasút végállomásán, ahol a Fátyol vízesés és az Ősember barlang van.

Meg még a Miskolc-Lillafüred: itt a vízesés, a Palotaszálló, a Hámori-tó. Ómassán az Őskohó nyújt érdekes látnivalókat.

Mátrában: a Gyöngyös –Mátrafüred szakaszon utaztam, itt is sok szép látnivaló van.

Gemenci kisvasút: itt több tanösvény is található a környéken, melyeken sétáltam már.

Budai-hegység: Meg persze a Gyermekvasúton is utaztam nem egyszer.

Melyek tetszettek a legjobban?

Mk45

Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy még utazhattam a Márianosztra-Nagybörzsöny útvonalon. A börzsönyi tájak nagyon vadregényesek, mivel a Börzsöny hegység ritkán lakott.
A másik kedvenc a Gyermekvasút. Valamikor én is szerettem volna szolgálni rajta, de ez sajnos nem sikerült, viszont most mind a két unokám ott teljesít szolgálatot.

Hova szeretnél még mindenképpen eljutni?

A kisvasutak közül nagyon szeretném még megnézni a csömödéri vonalat, az almamellékit valamint teljes hosszában beutazni a gemenci vonalat Bárányfok és Pörböly között. Érdekelne még a Zsuzsi vonat is, ott is szívesen utazgatnék.

Mesélj kicsit azokról a kisvasutakról, amelyekre nem sikerült eljutni és már sajnos nem üzemelnek!

C50

Nagyon sajnálom, hogy nem jutottam el a bugaci kisvasútra, mely igazi síkvidéki vonal volt. Nem jutottam el a zempléni kisvasútra sem, bár Sárospatak és Sátoraljaújhely közt utaztam rajta. Igazából a Nyírségi Kisvasúton is csak Nyíregyháza és Sóstó között utaztam, tovább már sajnos nem sikerült eljutni.

Zempléni kisvasút

Jártál-e külföldi kisvasúton, és ha igen, hogy tetszettek?

A legtöbbet Szlovákiában, a Magas-Tátrában közlekedő Poprádról induló Tátrai villamossal utaztam. Gyönyörű magashegyi kisvasút. Az egyik ága a Csorba-tóhoz, a másik a Magas-Tátra hegységhez járt.

Van-e olyan külföldi kisvasút, ahova szeretnél még esetleg eljutni?

Nem, inkább maradok a hazai kisvasutaknál.

Érdekel a vasútmodellezés és a számítógépes vonat-szimulátor?

MSTS
MSTS

Valamikor a vasútmodellezés érdekelt, a TT méretben gyűjtöttem és modelleztem. Sajnos egyéb okok miatt ezt abbahagytam, bár az unokáimmal is próbáltam megszerettetni ezt.
Most az MSTS szimulátor pályái érdekelnek. Megvan a német pályák nagy része. A leginkább kedvelt pályáim azonban a magyarok. Valamint szívesen olvasok vasúttal kapcsolatos könyveket és folyóiratokat.

 

Kindrusz Viktória IX.

Szente Dávid

Pajtás: 36. tanfolyam, X. csoport
iFi: 44-45. tanfolyam, XV. és VII. csoport, Tanfolyami csoportvezető: 58., 59. tanfolyam
a SiHuHu.com alapítója

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .