Szakmai

Egy kis helytörténet

A Zugligeti pavilon
A Zugligeti pavilon
Emlékszik még valaki az 58-as villamosra? Nem? Hát akkor elmesélem, merrefelé is járt.
Térkép, Zugliget
Térkép, Zugliget

Aki már járt Zugliget környékén, az láthatott már egy-két elhagyottabb villamossínt arrafelé, sőt, a Libegő alsó állomásánál kiállított két villamoskocsi is erről a vonalról árulkodik. Ez a vonal a hajdani Moszkva térről Zugligetig tartott, avagy az „Auwinkel”-ig, magyarul Disznózugig tartott, ami még Mátyás király kedvenc vadászterületeire utal. 1869-ben építette meg a Főváros a lóvasútvonalat itt, mivel megemelkedett a Budai-hegységbe kiránduló emberek száma. Hétvégenként nagy tömegek jártak ide kikapcsolódni, ezért a vonalat az akkori tulajdonosa, a BKVT villamosította 1896 szeptemberében.

A Zugligeti pavilon
A Zugligeti pavilon

A villamos pályája a Budagyöngyéig megegyezett az egykori 56-os villamossal, ami mára a 61-es számot kapta. Majd a Szépilona kocsiszín felé vette az utat. Ma csak idáig tart a járható pálya, mivel a kocsiszínt még ma is használják. Innentől a pálya egyenesen a Zugligeti út mentén található végállomásig tartott. Az állomásnak egy szép faszerkezetes pavilonja volt, ami még ma is látható. 1903-ban meghosszabbították a vonalat a Tündér-szikla alatti részig. Ezzel a teljes 58-as vonal elkészült. Persze akkor még nem hívták így, először 43-asnak, aztán pedig 81-esnek. Ez volt a Főváros legmeredekebb villamosjárata.

A jobb oldali képeken is jól látszik, hogy a vonal nagy részéből mennyi maradt. És még talán az is, hogy milyen meredek volt a pálya. Nem csoda, hogy akik régen itt éltek, amíg a villamos még járt, szeretnék, ha újra villamos közlekedne itt. Ma csak az ottmaradt pálya utal arra, hogy itt régen nem buszok vitték az utasokat. Sajnos ma a fenntartók nem vigyáznak úgy az épületekre és a megmaradt értékekre, mint amennyire kellene és nem tesznek meg mindent azért, hogy a környék ezen nagyon szép emléke jó állapotban maradjon meg.

Az 58-as villamosvonal akkor...
Az 58-as villamosvonal akkor…
...és ma
…és ma

Szentiványi Bence

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .