Cikkek Egyéb Érdekesség Programajánló

10+1 vasútvonal, amit utazz végig a szünetben

Magyarországon több gyönyőrű vasútvonal található, melyeket ajánlott beutazni, ha szeretnétek igazán gyönyörű helyeken vonatozni. Ezekre az utazásokra pedig tökéletesen alkalmas a téli szünet, hiszen most több időtök is van, illetve ha szerencsétek van, a hóesés több helyen is megkoronázhatja az élményt. Mélykút és Bácsalmás között dönget a 2157-es Csörgő a diákok különvonatával<br>(képek: Vörös Attila)

Dombóvár-Baja (50. sz. vasútvonal)

A Dunántúl déli részének egyik legszebb vasútvonalán másfél óra alatt két gyönyörű tájon is átzakatol a vonat. Baja felől indulva először a gemenci erdővel találkozhatunk, utunk végén pedig a Mecsek látványában gyönyörködhetünk. Bár idén télen sajnos nem közlekedik, de később mindenképp érdemes kipróbálni a gemenci kisvasutat is, mely Pörböly megállóhelyen leszállva érhető el.

Az utunkat érdemes Baja felől kezdeni, ahová Kecskeméti átszállással juthatunk el Budapestről. Ebben az esetben utunk végpontja Dombóvár lesz, ahol pedig kényelmesen át tudunk szállni a Keleti pályaudvarra közlekedő InterCityre.

Nem érhető el leírás a fényképhez.

Komárom-Esztergom (4. sz. vasútvonal)

Komárom-Esztergom megye két névadó települése között szinte végig a Duna mentén lehet utazni a kis piros motorvonatokkal. A vonalon az idei fejlesztéseknek köszönhetően a délutáni csúcsidőszakban 2 óránként közlekednek a szerelvények.

Amennyiben sietnétek, abban az esetben mindkét irányból az első közbenső megállóban (Almásfüzitő, illetve Esztergom-Kertváros) tudtok átszállni a pesti vonatokra/ról. Ha viszont több időtök van akkor mindenképpen ajánlatos elmenni a két nagyvárosba és ott egy városnéző túrát tartani.

A Vác- Balassagyarmat és a Diósjenő-Romhány vasútvonal

Vác-Balassagyarmat (75. sz. vasútvonal)

Ez a vasútvonal a Börzsönyön vezeti keresztül utasait különböző patakok mentén. Az út során az erdőn kívül többek között láthatjuk Nógrád várát is. Ebben a vasútvonalban az egyik legjobb dolog, hogy szinte bármelyik megálllóhelyen szállsz le, onnan gyönyörű túrautakon keresztül tudsz bármerre menni.

Ezt a vonalat váci kezdéssel és befejezéssel javasoljuk, mivel innen villámgyorsan el lehet jutni Budapestre a zónázó, illetve személyvonatokkal.

Szerencs-Hidasnémeti/Sátoraljaújhely/Tokaj (98./80./100.c sz. vasútvonalak)

Boldogkő

Listánk következő helyére egy „vonalcsokor” kerül, melyeknek az igazán szép szakaszai ugyanonnan kezdődnek. Ezeken vonalakon a Zemplén, illetve a Tokaj vonulatai tárulnak elénk, illetve utunk során több várral is találkozhatunk, például a sárospatakival.

Sátoraljaújhely felé az óránként közlekedő Zemplén, míg Tokaj felé a szintén óránként közlekedő Tokaj IC-vel utazhatunk a Keleti-pályaudvarról. A Szerencs-Hidasnémeti közötti vonatra pedig a keletiből 10:23-kor induló Tokaj IC-vel tudtok eljutni, melyről Szerencsen kell leszállnotok, innen pedig a vonal másik végéig még egyszer útközben át kell szállnotok Abaújszántón. Hidasnémetiből pedig a Hernád IC-vel fogtok tudni hazajönni, mely ráadásul szlovák kocsikból áll.

Szeged-Hódmezővásárhely (135.b sz. vasútvonal)Tram Train - Hódmezővásárhely

Összeállításunk következő résztvevője nem más, mint a tram train. Ezzel a vadiúj járattal Szeged, illetve Hódmezővásárhely gyönyörű belvárosán keresztül tudtok utazni. Természetesen a két város közötti szakasz is tartogat érdekességeket, mint például a Tisza-hidat. Mivel az utazás nem sok időt vesz igénybe mindenképpen ajánlom, hogy nézzétek meg a városokat is, illetve ha már Szegeden jártok próbáljátok ki a fényvillamosukat is.

A vasútvillamosok 30 percenként közlekednek a két vasútállomás előtti térről indulva. Ide legkönnyebben a Szegedi IC-vel tudtok eljutni.

DunakanyarBudapest-Szob (70. sz. vasútvonal)

Válogatásunk közepére nem más került, mint az egyik legforgalmasabb elővárosi vasútvonalunk. A vonal igazán szép része a Vác és Szob közötti szakasz, ami során a Dunakanyar páratlan látványában gyönyörködhetünk. Míg egyik oldalon a Börzsöny, addig a másik oldalon pedig a Pilis csúcsai teszik még szebbé az utat.

Ezen utazáshoz nincs is szükség átszállásra, hiszen a Nyugati-pályaudvarról induló Z70-es vonatok, illetve az Eurocityk ezen a vasútvonalon haladnak.

Székesfehérvár-Tapolca-Keszthely (29/26. sz. vasútvonal)

A dobogóról éppen csak lecsúszott a Balaton északi, illetve nyugati partján található vasútvonal. Természetesen ez a vonal nyáron teljesen más hangulatú, mint ilyenkor télen, amikor nincsenek ott turisták százai, de talán így tudjuk még jobban felfedezni, hogy milyen szép helyen is járunk. Utunkat végig kísérik a Balaton-felvidék dombjai, de olyan érdekességeket is láthatunk, mint a tanúhegyek, illetve a szigligeti vár.

Budapestről Tapolcáig több közvetlen vonattal is utazhatunk, onnan pedig továbbmehetünk Keszthelyre, ahonnan a Balaton IC-vel juthatunk haza úgy, hogy körbevonatoztuk a Balatont.

Tisza-tóFüzesabony-Balmazújváros(-Debrecen) (108. sz. vasútvonal)

A bronzérmes szintén egy vízi környezetben is közlekedő vonal lett, de ezúttal a Tisza-tónál. Füzesabonyból indulva először egy hídon keresztül átmegyünk keresztbe a tavon, majd pedig megérkezünk a Hortobágy pusztaságába. Érdemes leszállni Poroszlón és ott meglátogatni az Tisza-tavi Ökocentrumot, illetve Hortobágyon, ahol pedig a nemzeti park élővilágában, illetve a híres 9 lyukú hídban gyönyörködhetünk. Ezen kívül pedig nyáron  mindenképp érdemes kipróbálni a halastavi kisvasutat is.

Ide legegyszerűbben akkor juthatunk el, ha a Keleti-pályaudvarról induló Tokaj IC-vel, vagy Agria IR-rel utazunk Füzesabonyig. Fontos kiemelni, hogy vágányzár miatt Balmazújváros és Debrecen között vonatpótló autóbusz közlekedik!

Eger-Szilvásvárad (87. sz. vasútvonal)Bükk

Ezüstérmes lett az a szilvásváradi vasútvonal, mely a Bükkön halad keresztül. Egerből elindulva rögtön jön is az első érdekesség, ugyanis a BZ motorvonatunk az egri váron halad keresztül. Ezek után bejutunk az erdőbe, ahol hidakon és alagutakon keresztül kanyarogva kerülgetjük az utunkba kerülő akadályokat. A végállomásról, Szilvásváradról pedig tavasztól kisvasúttal tudunk utazni egyet a Szalajka-völgybe.

Eger városát legkönnyebben az óránként közlekedő Agria IR-rel érhetjük el Budapestről.

A bakonyi vasút atyja, Gubányi Károly - ZIRCINFOVeszprém-Győr (11. sz. vasútvonal)

Győztesünk pedig természetesen a méltán híres Bakonyvasút lett. Az út során műemléki védelmű viaduktokon és alagutakon keresztül kanyargunk a Bakonyban a Cuha-patak mentén. Az északi részen pedig már a Kisalföldön találjuk magunkat, ahol például elhaladunk a Pannonhalmi Bencés Apátság mellett. Az erdei részén pedig olyan ismert helyek találhatóak, mint a Zirci Arborétum, illetve Apátság, valamit az eplényi sípálya.

A vonalon 2 óránként közlekednek vonatok, melyek kiválóan csatlakoznak a főváros felé közlekedő vonatokra a végállomáson.

Balatonfenyves GV-Csisztafürdő/Somogyszentpál (39/39b. sz. vasútvonal)Fényvonat robog a balatonfenyvesi kisvasút vonalán

A bónusz helyezett pedig a MÁV-START egyetlen kisvasútja, tehát a Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút lett. A Balaton partjáról induló, és a Nagyberekben végződő kisvasút egyik érdekessége, hogy a vonalat napi szinten használják a helyiek a munkába és iskolába járáshoz. De ezen felül a turistáknak is megéri ide ellátogatni és felfedezni a környék állat- és növényvilágát. Mindezen felül a téli időszakban fényfüzérrel díszített jármű is közlekedik, ami sötétedés után igazán hangulatossá teszi az utat.

Balatonfenyves állomás a Balaton és Tópart IC-vel érhető el a Déli-Pályaudvarról.

Remélem kedvet kaptatok valamelyik vonal kipróbálásához. Ha igen, akkor jó szórakozást! Ezen felül pedig kellemes ünnepeket kívánunk mindenkinek!

Pék-Molnár Ármin

Pajtás: 61. Tanfolyam, IV. Csoport
Ifivezető: 70., 71. Tanfolyam IX., VIII. Csoport