Cikkek Érdekesség Kultúra Szakmai

Vonat, amely az Eiffel tornyot viszi magával | A világ vasútjai 2.

Cikksorozatunk első részében a méltán híres Orient Expresszről olvashattatok. Ezúttal most ugrunk egy kontinenst délnek, és egy afrikai ország egyetlen vasútjáról olvashattok. Úti célunk most Mauritánia lesz Észak-Nyugat-Afrikában. Az ország maga nem egy „turistaparadicsom”: ugyan rendelkezik természetes óceánparttal, de az ország zöme a forró Szaharában terül el.

Mauritánia elhelyezkedése

Ezen a sivatagos részen fut végig az egyetlen vasútvonala, amely 728 km hosszúságával köti össze Nouadhibou város kikötőjét Zouret bányáival. Ugyan az ország leginkább egy sivatag, közvetlenül a felszín alatt hatalmas vasérc raktárral rendelkezik.

Jellege miatt leginkább teherforgalmat bonyolít le, de néha személykocsikat is csatolnak a vonatra. Ha mégsem, akkor a helyiek teljes nyugalommal szálnak fel a vagonok tetejére. Így az út maga fura, iszonyú és izgalmas. Végállomástól végállomásig a teljes menetidő 16-18 óra a 40°C-os hőségben. A vonatok hossza pedig akár a 2,5-3 km hosszúságot is elérhetik. Az ilyen hosszú vonatok vagonjaiban több vasérc van, mint amennyi az Eiffel torony megépítéséhez volt szükség.

Így a világon itt közlekednek a leghosszabb és legnehezebb vonatok.

Aki még esetleg nem döbbent volna meg még a vasútvonaltól, ő a kisfilmet mindenképp érdekesnek fogja találni!

„Az európai hülyeség emlékműve Afrikában”

A sztori úgy kerek, hogy beszámoljunk az ország egyetlen vasúti alagútjáról, amelyben már nem is közlekedik vonat. Történt ugyanis, hogy 1963-ban, amikor épült a vasút vonal a francia gyarmat Mauritániának az ország csücskénél ki kellett volna kerülnie egy hegységet, ám elkerüléséhez át kellett volna lépnie Nyugat-Szahara földjére. Viszont a franciák sehogy sem tudtak kiegyezni a spanyolokkal, ezért inkább vágtak egy 2 km hosszú alagutat a gránit sziklába.

DE! Miután a két ország felszabadult a gyarmati függésből lehetőség nyílt Nyugat-Szaharán átvezetni a vonalat, és így ott áll a sivatagban egy teljesen elhagyatott hosszú alagút, amit a helyiek csak a fönti címen emlegetnek.

Gulyás-Balla Márk

Pajtás: 55. tanfolyam, XII. csoport
iFi: 64-65. tanfolyam, IX. csoport
Ifiképzés