Kultúra Ti írtátok

Ti írtátok: "Zöld ajándék"

Boomerang
Boomerang

Fogadok, nem is gondoltad volna, hogy az újrahasznosítás és a szelektív hulladékgyűjtés mennyire menő dolog. Mert azt mindenki tudja, hogy fontos, hasznos, meg ilyenek, mert manapság még a csapból is ez folyik. Hiszen nálunk is, a színes szelektív kukák a táborban várnak, mindenki javában papírgyűjtés-lázban ég, és ha van egy szabad perced és egy üres PET palackod, a folyosón megállva te is összepréselheted. A táborban is hányszor hallottad már, hogy „Hajtogasd össze a SIÓ-s dobozt, ha megittad!”, vagy, hogy „Ne a Medvegyesbe, a Papírmába dobd!”. Oké, oké, de miért lenne ez olyan jó? Amellett, hogy a környezetedet védeni igazán fontos dolog, rengeteg játékot, használati tárgyat lehet régi, otthon talált, szedett-vedett dolgokból újjávarázsolni. Az utcán is egyre menőbb újrahasznosított cuccokban járni. Mindenfelől özönlenek a csokipapírokból, tollakból vagy éppen szemeteszsákokból kreált ruhák.  Persze, neked nem kell ilyen komolyan venned a dolgot, ha viszont szeretnél te is valami igazán ZÖLD-et és egyedit, akkor ez a neked való. Nem is gondolnád, mennyi mindent találsz otthon, amiből kreatív új dolgokat gyárthatsz. Csak néhány példa, hogy kedvet kapj: újságpapírokból ékszert, papírmasé dobozt, asztaldíszt, konzervdobozból tolltartót, üdítős papírdobozból pénztárcát, kistáskát, tejesdobozból bumerángot, névjegytartót, régi pólókból táskát, bringagumiból övet, tisztítószeres műanyagflakonból hangulatvilágítást, textilekből babát, állatkákat, befőttesüvegből mécses tartót és még sok más érdekességet készíthetsz.

A gyümölcsleveket sem hiába vesszük meg, hiszen a dobozokon csábító gyümölcsök mosolyognak ránk. Kár eldobni a dobozt – inkább hasznosítsuk újra és készítsünk belőle pénztárcát, amit mindig magunkkal vihetünk! Nem is kell hozzá más, csak gyümölcsleves doboz, olló és tűzőgép.

Ékszert is bármiből kreálhatsz. Maradék papír, textil, teszem azt használt BKV jegyből, vagy Kinder tojás figurákból is, ha éppen akad otthon.

Ez eddig oké, de hogy, tejes dobozból bumeráng? Nyilván azt hitted viccelek, amikor először említettem. A Booom egy papírbumeráng, ami tényleg visszajön. Mivel csupán 3-4 méteres kört tesz meg, így szobában, buszpályaudvaron, meg a legkülönbözőbb helyeken is lehet vele szórakozni. Kattints IDE, nyomtasd ki a sablont, vágd ki, illeszd össze, és már indulhat is a móka.

És végül: mi menőbb annál, ha saját magad készíted a hangulat égősorod? Üres tisztítószeres palackokból, és egy karácsonyi izzósorból bármikor megalkothatod saját, egyedi hangulatvilágításodat a szobádba.

Remélem, te is rengeteg ötletet kaptál hirtelen, és megjött a kedved az újrahasznosításra. Nem kell kidobni mindent, amit eredeti céljára már nem tudsz felhasználni. Adj neki új feladatot. Azon kívül, hogy sokat jelent a környezetednek ez a kis segítség, elképesztően vagány tudsz lenni, ha egy régi, kinőtt csoportpólódból táskát kreálsz, és így mész a következő csoportprogramra. Sok sikert, és jó munkát!

Mike Ágota

XV. csoport

Szente Dávid

Pajtás: 36. tanfolyam, X. csoport
iFi: 44-45. tanfolyam, XV. és VII. csoport, Tanfolyami csoportvezető: 58., 59. tanfolyam
a SiHuHu.com alapítója

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .