Ti írtátok

Ti írtátok: "Egy kis gondoskodás…"

Egyik nap, tanítás után az iskolám előtti parkban kellemes napsütésben üldögéltem, és azon gondolkodtam, hogy milyen témát válasszak az IK házi feladathoz, hiszen olyan sok érdekes dolog van a világon, amire érdemes figyelni. Ekkor vettem észre a környező fákon csicsergő madarakat. Vidámnak tűntek, élvezték a langyos őszt, pedig közelít a fagyos, zord tél, amikor kevés lesz számukra az élelem. Ez adta az ötletet, hogy cikkemben arról írjak, hogyan segíthetünk nekik átvészelni a telet.

Amikor beköszönt a tél és vastag hótakaró borítja a földet, kevés természetben található ennivalójuk akad. Mi gyerekek könnyen etethetjük őket, egyszerűen készíthetünk üres műanyag flakonból madáretetőt, a következőek szerint: válasszuk a legnagyobb üdítőitalos műanyag palackot, csavarjuk rá a kupakját, az oldalára vágjunk egy nagyobb nyílást, ahol a madarak be tudnak repülni. Szórjunk bele magokat és akasszuk fel egy fára.

Azonban tudnunk kell néhány hasznos dolgot. Az egyik, ha elkezdjük a madarak téli etetését, akkor folyamatosan gondoskodnunk kell az etetőnk utántöltéséről. Ha egyszer rászoknak az etetőnkre, már nem keresnek újabb élelemforrást, ezért naponta kell figyelnünk, hogy tele legyen. Ha esetleg a kint lévő élelem megázik, új száraz ennivalót kell a helyére tennünk.

A másik, nem elhanyagolható kérdés a táplálék. Az etetőt magokkal, dióbéllel, napraforgóval, árpával, zabliszttel, szárított vagy nyers gyümölccsel, lisztkukaccal kell feltölteni, melyet az állatkereskedésekben, de akár a piacokon is kapni. A madaraknak nem tesz jót a kenyér, a rizs vagy a tészta, felfúvódnak, elpusztulnak ezektől.

Hálásak viszont a kilógatott szalonnáért, mert az energiaszükségletüket fedezi. Ezt köthetjük egy zsinóron az etető mellé, vagy külön egy másik faágra.

Ügyelnünk kell a madáretető elhelyezésére is. Olyan helyet kell keresnünk, ahol a macskák vagy ragadozómadarak nem tudják észrevétlenül megközelíteni őket.

Tavaly télen az én madáretetőm látogatói főként a cinkék és a verebek voltak, de találkoztam egy kedves, és mindig visszatérő feketerigó párral is.

Tavasszal, amikor beköszönt a jó idő és újra bőven akad természetes ennivalójuk, sokszorosan meghálálják téli gondoskodásunkat. Megtisztítják fáinkat, a kártevőktől és boldog éneküket köszönetként kapjuk.

Szabó Martin (Barack) XV.

Címkék

Szente Dávid

Pajtás: 36. tanfolyam, X. csoport
iFi: 44-45. tanfolyam, XV. és VII. csoport, Tanfolyami csoportvezető: 58., 59. tanfolyam
a SiHuHu.com alapítója

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .